Müslibar med praliné-crème

Müslibar med praliné-crème

Ingredienser

  • Karamelliserade valnötter

  • 200 g hackade valnötter

  • 100 g strösocker

  • 60 g farinsocker

  • 70 g vatten

  • 20 g kakaosmör

  • 4 g flingsalt

  •  

  • Saltade pumpafrön

  • 100 g vatten

  • 10 g flingsalt

  • 100 g pumpafrön

  •  

  • Sirapsrostade gryn

  • 200 g blandade gryn (havre, dinkel och rågflingor)

  • 50 g smör

  • 75 g ljus sirap

  •  

  • Dinkelpuffar

  • 100 g dinkelkärnor

  • 500 g vatten

  • 8 g salt

  • Olja till fritering

  •  

  • Puffade korngryn

  • 100 g korngryn

  • 500 g vatten

  • 8 g salt

  • Olja till fritering

  •  

  • Puffad råg

  • 100 g rågkorn

  • 500 g vatten

  • 8 g salt

  • Olja till fritering

  •  

  • Praliné-crème

  • 250 g mandelpraliné

  • 50 g mörk choklad

  • 130 g grade

  •  

  • Müslibar

  • 75 g torkade aprikoser

  • 75 g torkade blåbär

  • 75 g torkade tranbär

  • 65 g puffade rågkorn

  • 65 g dinkelpuffar

  • 65 g puffade korngryn

  • 100 g saltade pumpafrön

  • 250 g karamelliserade valnötter

  • 200 g sirapsrostade gryn

  • 300 g Molda 13

  • 75 g vatten

  • (Alternativ till Molda 13: använd 70 g glukospulver och 230 g kokosfett av hög kvalitet, förvaras sedan svalt)

Recept

Info
Recept för 15 st.
Framtaget av Kennet Laustsen

Karamelliserade valnötter
Koka upp vatten, salt, och farinsocker till en sirap.
Tillsätt valnötterna och koka med under omrörning.
Ta av grytan från värmen när sockret börjar kristallisera sig och rör så att allt socker fastnar på nötterna. Sätt grytan på värmen igen, tills sockret börjar smälta.
Ta av grytan från värmen igen och rör runt så att det smälta sockret fastnar på nötterna.
Upprepa tills de är ordentligt karamelliserade.
Tillsätt till sist kakaosmör. Låt svalna i rumstemperatur.

Saltade pumpafrön
Blanda vatten och salt tills saltet är helt upplöst.
Rör ned pumpafröna i 35 g saltvatten.
Baka i ugn i 185° tills de är gyllenbruna, ca 20 minuter.

Sirapsrostade gryn
Värm smör och sirap i en gryta.  
När massan är gyllenbrun, tillsätt grynen och rosta till de är gyllenbruna.
Låt svalna.

Dinkelpuffar, Puffade korngryn och Puffad råg
Koka kärnorna mjuka i saltat vatten.
Sila av vattnet och torka kärnorna.
Fritera i olja tills de är gyllenbruna och puffade.
Låt svalna.

Praliné-crème
Koka upp grädden och låt chokladen smälta i den.
Blanda chokladmassan och pralinen till en jämn massa.
Låt svalna i kylen.

Müslibar
Värm Molda 13 och vatten till 80°.
Blanda alla färdiga ingredienser under tiden.
När Molda 13 och vattnet är 80° hälls det över müslin. Blanda ordentligt.
Häll i silikonformar som är 3 cm × 12 cm och låt svalna i kylen.
Vänd ut och in på formarna och dekorera med praliné-crème och chokladdekorationer.
Kan också hällas i en fyrkantig form och skäras i önskad storlek.

Vid frågor till oss kontakta gärna Nordic Sugar, utvecklingsbageriet 040-53 71 76 eller maila till info@nordicsugar.com

Tillbaka